L’any 2013 fou un any especial per a la Colla Gegantera de Molins de Rei. Els Gegants Vells, en Miquel i la Montserrat, celebraven el seu centenari; primers gegants de la nostra comarca en assolir aquesta fita. Per altra banda, i no amb menys mèrit, els Gegants Nous, en Bernat i la Candelera, també d’enhorabona, arribaven el seu quart de segle en dansa. Si bé els gegants tenen la costum de no sortir mai durant l’any, en motiu del Centenari sortiren més que mai, i tenien el seu punt culminant per Festa Major.

Presentació del Centenari

(29 de gener – Sala Gòtica)

centenari_presentacio

Les celebracions per l’Any del Centenari tingueren el seu tret de sortida a vigílies de la Fira, quan en un emotiu acte a la sala Gòtica, es presentaren els actes previstos per l’any: el renovat aspecte de les figures, el nou vestuari de la colla, les noves joies de la geganta Montserrat elaborades per Josep Martínez, així com la melodia del ball “Energia i experiència” composta per Magí Canyelles. També es realitzà un petit homenatge al desaparegut Josep Maria Roglan, autor de la melodia “Miquel i Montserrat” i de la sardana “Molins de Rei, Ciutat Gegantera”.

Tres Tombs

(24 de febrer – Carrers de la vila)

centenari_Trestombs

En motiu de la Festa dels Tres Tombs, la Colla Gegantera fou convidada a participar amb un carro propi als Tres Tombs de la vila. Al seu torn, el Gall duria a terme part del recorregut i seria present a la benedicció d’animals davant de l’Església.

Diada de Sant Jordi

(23 d’abril – Plaça de la Creu)

D urant la diada de Sant Jordi els Gegants Nous estigueren exposats tot el dia a la plaça de la Creu, on la Colla Gegantera posà una parada per vendre roses i llibres del centenari. Durant la tarda es realitzà una petita mostra de balls de gegants amb en Bernat i la Candelera.

Ballada de sardanes del Centenari

(16 de juny – Plaça del Molí)

centenari_sardanes

O rganitzada per l’Agrupa, tingué lloc una ballada de sardanes en presència dels Gegants Nous, en què totes les sardanes que es tocaren tenien relació amb gegants. En Bernat i la Candelera ballaren l’última de les sardanes, “Molins de Rei, Ciutat Gegantera”, composta per Josep Maria Roglan l’any 1988.

Pregó de Festa Major

(26 de setembre – Plaça de la Vila)

centenari_prego

La Colla Gegantera tingué el gran honor de ser la pregonera de la Festa Major. Va haver-hi un espectacle que recreà la història dels Gegants Vells, que comptà amb la presència dels gegants de la Geltrú, de Terrassa, de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, de Pallejà, de Castellbisbal. L’espectacle es pot veure íntegrament al DVD “Cent: el DVD del Centenari”.

Trobada de gegants

(29 de setembre – Carrers de la vila)

centenari_trobadadegegants

Multitud de gegants van participar a la trobada gegantera més gran mai celebrada a Molins de Rei des de la Ciutat Gegantera de Catalunya de 1988, omplint tots els carrers i places de la vila. Un cop a plaça, amb una entrada amenitzada pel grup Safolk en directe, es ballà “Miquel i Montserrat” amb els Gegants Vells i s’estrenà la coreografia del ball a quatre “Energia i Experiència”.

Els blocs de la cercavila foren els següents:
Centenaris: Amer, barri de la Fira de Cardona, barri Major de Cardona, Capellades, Vilassar de Dalt, nanos de Montblanc, Badalona, Vilanova i la Geltrú, plaça Nova de Barcelona, Sant Jaume de Barcelona, Terrassa, Torroella de Montgrí, Monistrol de Montserrat, Manresa, Carnaval de Barcelona, Reus i Vic.
Històrics: Centelles, la Geltrú, El Vendrell, barri Sant Ignasi d’Igualada, Tortosa, Granollers, Cassà de la Selva, Hospitalet de Llobregat, Puigcerdà, Rubí, Sitges, Sabadell, Matadepera, Sallent, Salou, Sant Pere de Ribes i Torredembarra.
Forasters: Irrintzi, Llucmaçanes, Borriana, Santa Maria del Camí, Añorga i Santander.
Fillols: Pallejà, Els Pallaresos, barri Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Castellbisbal.
Comarcals: Cervelló, Martorell, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Sant Vicenç dels Horts.
Convidats: Artés, Casc Antic de Barcelona, Ribes de Freser, Montblanc, Iluro de Mataró i Caldes d’Estrac.

Fira de la Candelera

(1, 2 i 3 de febrer – Sala Gòtica)

centenari_fira

Durant la Fira de la Candelera, els quatre gegants foren exposats dins de la sala Gòtica, tot coincidint amb l’exposició filatèlica, on s’edità un segell commemoratiu del centenari, així com una placa de cava i una medalla a càrrec de l’Agrupació Filatèlica de la vila.

Presentació del llibre “Cent: Història dels Gegants de Molins de Rei”

(19 d’abril – Sala Gòtica)

centenari_llibre

A vigílies de Sant Jordi es presentà una gran fita de recerca documental i fotogràfica molt esperada per la Colla Gegantera, el llibre “Cent: història dels Gegants de Molins de Rei”, editat a través de l’editorial Cal Siller. La seva redacció es deu a Ricard Vinyets i la recerca fotogràfica a Miquel Burgès. Cal reconèixer l’especial col·laboració d’Abel Plana i Jaume Coma.

Exposició “Gegants i Corpus a Molins de Rei”

(Del 29 de maig al 16 de juny – Església de Sant Miquel)

centenari_corpus

C oincidint amb les dates de Corpus, en col·laboració amb la Parròquia de Sant Miquel, s’organitzà una exposició a l’interior de l’Església de Sant Miquel que explicava l’estreta relació històrica entre els Gegants Vells i el Corpus. S’exposaven per a l’ocasió diferents objectes de la processó de Corpus, com el tàlem o la custòdia, així com també els Gegants Vells amb els vestits que lluïren entre 1962 i 1985.

Exposició “Cent: l’exposició”

(Del 23 de setembre al 13 d’octubre – Sala d’exposicions de Ca n’Ametller)

centenari_exposicio

L’ exposició de la Festa Major del 2013 es dedicà als gegants. Allà s’hi repassà la centenària història de les figures, i es pogueren veure, a més a més des de reproduccions, uns flabiols històrics d’en Sells, els premis i escarapel·la originals del Concurs Provincial de Gegants de Terrassa de 1950, els diferents uniformes de la Colla Gegantera, una reproducció còmica de la plaça de la Vila a càrrec de Iakaré, etc. Com no podia ser d’una altra manera, els quatre gegants foren presents a la inauguració.

Passada dels Gegants Nous

(28 de setembre – Carrers de la vila)

centenari_passadagegantsnous

Per celebrar el primer quart de segle de vida, en Bernat i la Candelera van fer una petita cercavila i mostra de balls amb tot de gegants vinguts de fora de Catalunya. Així, vam poder veure els gegants d’Añorga (País Basc), Irrintzi (País Basc), Llucmaçanes (Menorca), Santa Maria del Camí (Mallorca), Borriana (País Valencià) i Santander (Cantàbria).

La Tarda dels Cent

(29 de setembre – Carrers de la vila)

centenari_tarda100

El gran acte de commemoració del centenari dels Gegants Vells, fou una petita trobada amb la participació de gegants emblemàtics de panorama geganter català com foren Reus, Vilanova i la Geltrú, Montblanc, Mataró, Vilafranca del Penedès, Santa Maria del Mar i Barcelona. Després de la cercavila es realitzà una mostra de balls a la plaça de la Vila i l’acte final de la Festa Major amb castell de focs inclòs.