La Festa Major de Sant Miquel, amb els anys, s’ha anat configurant amb una sèrie d’actes geganters que avui en dia ja formen part de la tradició i l’ADN de la nostra festa.

Pregó de Festa Major

(primer dia de Festa Major)

EEls Gegants de Molins de Rei, com a símbol de la vila, estan presents la majoria d’anys en el moment del pregó de la Festa Major. La seva participació sol ser més aviat testimonial, si bé en ocasions puntuals han desenvolupat papers més actius, com l’any 2013, en què van esdevenir pregoners, en motiu del seu centenari.

Cercavila dels Gegants Vells

(29 de setembre al matí)

L’acte més tradicional i emblemàtic de la Festa Major: una llarga passejada pels carrers de la vila dels Gegants Vells, Miquel i Montserrat, com ho han fet de forma gairebé ininterrompuda des del 1913. Dins d’aquest recorregut, tot un seguit de parades històriques s’hi donen cita, com la tradicional ballada dels gegants davant de l’alcalde, la ballada a les escaletes del Mercat, la ballada davant de l’Església de Sant Miquel o la participació dels gegants a l’acte de nomenament del Miquel més petit de l’any i del Miquel de l’any al carrer Sant Miquel, on finalitza aquesta emblemàtica cercavila en la qual es pot descobrir els Gegants Vells en la seva veritable essència.

Trobada de gegants i capgrossos

(diumenge de Festa Major pel matí)

Període en què Molins de Rei s’omple de gegants vinguts d’arreu del territori. Després d’un llarg any on els Gegants Nous han visitat altres poblacions, arriba el moment en què aquestes retornen la visita, i pels carrers de la vila es poden descobrir les figures gegantines d’altres poblacions i gaudir dels seus balls. La plantada de les figures té lloc actualment al passeig del Terraplè, i es finalitza la trobada amb un gran esclat de festa a la plaça de la Vila, on també es possible veure els balls propis dels gegants: “Miquel i Montserrat”, ballat pels Gegants Vells i “Energia i experiència”, ballat alhora pels quatre gegants.

Tronada per anar a cercar el ram de la geganta Montserrat

(29 de setembre al matí)

El dia gran de la festa, el dia de Sant Miquel, la geganta Montserrat, després que el poble ja s’hagi despertat amb els petards i les corredisses del Camell, sortirà ben d’hora del local per anar a cercar el ram de flors naturals que lluïrà durant la diada. Aquest recorregut el farà en solitari acompanyada de música i traques per acabar de despertar la vila. El ram el rebrà de mans dels Miquels de Molins de Rei, que l’esperaran al carrer del patró de la Vila, el carrer de Sant Miquel.

Passada dels Gegants Nous

(dissabte de Festa Major a la tarda)

Durant les hores prèvies a la sortida del Camell, en Bernat i la Candelera engeguen el seu acte propi dins la Festa Major, una petita cercavila en què van acompanyats per aquells gegants més emblemàtics i vinguts de fora del Principat que ens visiten per la Festa Major. La mostra de balls que es realitza a mig recorregut és ben especial. Es fa davant de les escaletes del Mercat, moment en què es pot copsar de primera mà la gran varietat de matisos a l’hora d’entendre el ball i el fet geganter a les diferents contrades.

Ballada al racó dels Gegants Vells i esclat final de Festa Major

(últim dia de Festa Major)

Els gegants tanquen la Festa Major amb una ballada d’en Miquel i la Montserrat al racó dels Gegants Vells, placeta situada entre el carrer Boters i el carrer Major dedicada als gegants molinencs. Posteriorment, una cercavila ens durà fins a la plaça de la Vila, on tindrà lloc l’esclat final de Festa Major, amb focs artificials i la dormida simbòlica dels gegants fins a la propera Festa Major.